Nieuws
Projecten en initiatieven

Markenheem tekent Green Deal

Markenheem heeft op 15 augustus 2023 de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ondertekend. Vanuit haar maatschappelijke rol vindt Markenheem het belangrijk om bij te dragen aan duurzame zorg voor nu en de toekomst. Dat is beter voor het milieu en draag bij aan een gezonde en leefbare omgeving voor haar zorgvragers en medewerkers. Zo is duurzaamheid ook onderdeel van het strategisch plan. De Green Deal 3.0 tekenen past daar goed bij.

Aandacht voor duurzame zorg is niet nieuw binnen Markenheem. De afgelopen jaren zijn we al continu bezig om onze footprint te verkleinen. Zo is onder andere onze nieuwste locatie bij De Zonnekamp (2021) in Zelhem duurzaam gebouwd: o.a. zonder aansluiting op het gasnetwerk; met zonnepanelen over het gehele dak voor eigen energie opwek; duurzaam verwarmd en gekoeld door een lucht-water warmtepomp. Verder kijken we bij de inkoop van materiaal kritisch naar duurzaamheid en kwaliteit.

Onze medewerkers betrekken we bij het thema duurzame zorg door middel van pilots en door werkgroepen ‘duurzaamheid’ per locatie. Zo is de eerste werkgroep gestart op locatie De Zonnekamp in Zelhem; zij houdt zich bezig met thema’s, zoals: rookbeleid, verminderen van afval, uitstoot van technische installaties en waterbesparing.

Doelen die passen bij duurzame zorg:

  • Gezondheidsbevordering van zorgvragers en medewerkers;
  • vergroten van bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en andersom;
  • CO²-uitstoot terugbrengen met als uiteindelijk doel klimaatneutraal zijn in 2050, voor vastgoed en vervoer;
  • grondstoffengebruik met 25% verminderen in 2026 en maximaal circulaire zorg in 2050;
  • verminderen milieubelasting door medicatie(gebruik).

Green Deal: samen werken aan duurzame zorg

De Green Deal is een verzameling afspraken die bedrijven, overheden en zorginstellingen landelijk met elkaar hebben gemaakt om bij te dragen aan meer duurzaamheid in de zorg, zoals: toewerken naar groene en klimaatneutrale zorg en meer inzet op preventie en aandacht voor gezondheid van mensen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws lezen:

Inspraak moet leiden tot invloed

Hoe zorg je ervoor dat inspraak en medezeggenschap ook echt tot invloed leidt zodat kwaliteit van zorg vanuit...

Eerste groep ‘Kleurrijke zorgverleners’ begint aan opleiding in de zorg

Onder de noemer ‘Kleurrijke zorgverleners’ maken Achterhoekers met een migratieachtergrond kennis met werken in de zorg. Het project...

Waarom wij cultuursensitief werken in de zorg

Azora, Markenheem en het Graafschap College leiden nieuwe zorgmedewerkers met een migratieachtergrond op. Om deze nieuwe zorgmedewerkers te...

Jaarverslag 2023

Kwalitatieve zorg voor de ouderen van nu

Bij Markenheem hebben we in 2023 in alle geledingen van de organisatie gewerkt aan toekomstbestendige ouderenzorg.