Nieuws
Projecten en initiatieven

Kleurrijke zorgverleners gestart

Markenheem, Azora en het Graafschap College leiden nieuwe zorgmedewerkers met migratieachtergrond op

Tenminste tien Achterhoekers met een migratieachtergrond gaan in september aan het werk in de zorg. Ze krijgen een (voor)opleiding en kunnen aan de slag bij zorgorganisaties Markenheem en Azora. De werving van deze toekomstige zorgmedewerkers is begonnen. Er kunnen zich nog mensen aanmelden.

Kleurrijke zorgverleners – cultuursensitief werken heet het project. Het doel is tweeledig. Bestuurder Anja Stunnenberg van Markenheem: “We kampen met een tekort aan zorgmedewerkers en dat probleem wordt in de komende jaren steeds groter. Tegelijkertijd zien we dat er maar heel weinig mensen met een migratieachtergrond in de zorg werken. Door een heel gerichte opleiding en ondersteuning aan te bieden verwachten we meer mensen met een migratieachtergrond te kunnen aantrekken en behouden voor de zorg.

Daarnaast kunnen wij, als zorgorganisaties, leren van deze nieuwe medewerkers. Het zorglandschap verandert: ook ouderen met een migratieachtergrond vragen om zorg. Deze groep neemt in de toekomst alleen maar toe. En daarvoor is culturele bewustwording nodig. De nieuwe medewerkers kunnen ons veel bijbrengen over hun cultuur.”

Zijn er nog speciale eisen om mee te kunnen doen aan het project Kleurrijke zorgverleners? Stunnenberg: “We zoeken mensen met een migratieachtergrond die in de Achterhoek wonen en graag in de zorg willen werken.”

De werving is nu gestart. Kandidaten krijgen eerst een kennismakingsgesprek. Na de zomervakantie starten ze met een zogeheten VARIIS-training, die gericht is op ontmoeting tussen verschillende culturen. Ook de organisaties krijgen zo’n training.

De toekomstige zorgmedewerkers gaan daarnaast een dag in de week naar het Graafschap College om basiskennis op te doen. Vanaf oktober maken ze echt kennis met de praktijk. Ze lopen (met behoud van uitkering) twee dagen per week stage bij Markenheem in Doetinchem en Bronckhorst of bij Azora in Oude IJsselstreek en Montferland.

In februari 2024 starten ze met een BBL-traject, waarbij ze een dag per week naar school gaan. Als ze dit succesvol afronden krijgen ze een baan met salaris aangeboden.

Het project Kleurrijke zorgverleners duurt tenminste drie jaar. Anja Stunnenberg hoopt dat het in de Achterhoek net zo’n succes wordt als in haar vorige werkomgeving Apeldoorn. Daar gingen 60 nieuwe zorgmedewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond in opleiding. Het project in Apeldoorn is in 2020 uitgeroepen tot Koplopersinitiatief door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ben jij enthousiast geworden en wil je meedoen aan het project Kleurrijke zorgverleners? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op via h.sariaslan@aslanconsultants.com

of bel 06 42 15 14 53.

Deel dit artikel:

Meer nieuws lezen:

Start regionale bewustwordingscampagne over toekomst ouderenzorg

Onder het motto ‘Praat vandaag over morgen’ gaan de Achterhoekse ouderenzorgorganisaties Azora, Careaz, De Gouden Leeuw Groep, Marga...

Zorgvragers huishoudelijke hulp zeer tevreden

Gemiddeld geven de cliënten van Markenheem de huishoudelijke hulp het cijfer 8,9. Dit is de uitkomst van het...

Meer woningen voor ouderen in Zelhem

B en w van Bronckhorst starten de bestemmingsplanprocedure die nodig is voor de ca. 130 woningen in het...