Bij Markenheem vervult verzorgende IG Mariska Oolhorst ook de rol van miMakker, een bijzondere vorm van zorg. Een miMakker is een maatje voor bewoners met dementie die zich niet meer goed in woorden kunnen uiten. Vanuit afstemming maakt Mariska, als miMakker Fleurie, contact met bewoners in onze verpleeghuizen. Lees hieronder waarom zij deze rol op zich neemt en ontdek de impact die een miMakker heeft op het welzijn van mensen met dementie.
‘Als ik me omkleed, mijn grime, neus en hoedje op doe en als laatste mijn kleurrijke tas om de arm hang, voel ik mij miMakker Fleurie. miMakker betekent: mijn maatje. Ik ben maatje van de bewoner en ga onbevangen op pad. Vanaf dat ik in 1995 in de zorg kwam, was ik bezig met de vraag waarom bewoners onrustig worden en hoe je ze kunt helpen. De opleiding tot miMakker gaf antwoord om mijn vragen. Ik leerde dat afstemmen en vertragen belangrijk zijn. Tijdens een bezoek maak ik gebruik van al mijn zintuigen, met of zonder oogcontact en zachte aanrakingen. Materialen die ik graag gebruik zijn bijvoorbeeld een windgong of muziekdoosje. De collega’s in de zorg zien dat een miMakker allerlei emoties oproept: angst, boosheid, verdriet en blijheid. Ze merken ook de ontspanning bij bewoners, omdat die zich gezien en gehoord voelen.
‘Mijn werkgever ziet de meerwaarde van deze functie’
Als verzorgende werk ik 28 uur en sinds januari mag ik daarvan 16 uur de rol van miMakker bekleden. Mijn werkgever ziet de meerwaarde van deze functie, want miMakker kan mooie contactmomenten creëren. Ik speel in op de beleving van de bewoner die bijvoorbeeld naar huis wil. “Ik wil ook naar huis”, zeg ik dan. Ondersteund door mijn mimiek zoeken we samen naar de uitgang. Maar terwijl we praten, maak ik een compliment over haar jurk of staan we stil bij een schilderij. Daarmee buig je de sfeer om en kan de onrust van de bewoner langzaam wegglijden.’
Download het artikel ‘Lach in de zorg’
Bron: TvV Tijdschrift voor Verzorgenden, uitgave 05/2024