Markenheem in 2024, een terugblik
terugblik

Markenheem in 2024

De samenleving verandert snel, waardoor de uitdagingen voor Markenheem toenemen. We hebben onze organisatie daar in 2024 op aangepast. Zowel het zorgaanbod, de organisatiestructuur als de huisvesting kregen daarbij onze aandacht.

Met Passende Zorg het nieuwe jaar in

Samen met de oudere en de mensen om hen heen blijft de oudere zo lang mogelijk zelfstandig leven zoals hij of zij dat wil. Bij Markenheem zetten we ons in voor deze sociale aanpak waarin welzijn voorop staat.

Medewerkers in fte20242023
Aantal476513
In de zorg78%78%
Ondersteunende functies22%22%
Medewerkers: 915

Vrijwilligers: 391

Stage- en 
onderzoeksplaatsen: 36

1.342

zorgverleners

Verpleeghuiszorg: 367

Wijkverpleging: 366

Dagbesteding: 99

Hulp bij huishouden: 738

1.570

zorgvragen

Peildatum: 31 december 2023 en 31 december 2024.

Waardering cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers

Op ZorgkaartNederland kunnen cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers hun waardering geven en lezen over onze zorg voor ouderen.

De PREM Wijkverpleging is een verplichte meting voor alle zorgorganisaties die wijkverpleging uitvoeren.

Het onderzoek Cliëntervaringen Huishoudelijke ondersteuning is niet verplicht, maar geeft ons waardevolle inzichten in hoe cliënten onze hulp bij het huishouden ervaren.

Volle aandacht voor de toekomst van de ouderenzorg

Key projecten in 2024

Transitie bedrijfsondersteuning

In 2024 hebben we de structuur van de Bedrijfsondersteuning aangepast om de zorg beter te ondersteunen en kosten te besparen. Er is nu meer samenhang tussen de taken van de ondersteunende teams. Ook is er meer aandacht voor informatiemanagement, HR-beleid en inkoop. Daarnaast is er een Klantcentrum waarin alles rondom de cliënt wordt geregeld vanaf het eerste contact tot en met de facturering.

Samen Thuus

In 2024 hebben in totaal 16 cliënten op basis van Samen Thuus zorg, ondersteuning en begeleiding ontvangen in Zelhem en Hengelo. Met dit zorgconcept kunnen mensen langer, veilig en verantwoord thuis blijven wonen. Door de hoge wachtlijsten voor opname in het verpleeghuis zien we in de regio een groeiende behoefte aan deze vorm van intensieve zorg thuis.

Herinrichting ONS

In 2024 hebben we grote stappen gezet in de uniformiteit van zorgplannen in de applicatie ONS. De intramurale en extramurale zorg werken nu op dezelfde manier en kunnen daardoor beter samenwerken. Op basis van de MIKZO-methodiek (Meetinstrument Kwaliteit van Zorg) brengen zij samen met de cliënt en hun sociale netwerk de zorgdoelen in kaart.

Passende Zorg

We stimuleren de regie van bewoners met de principes van Positieve Gezondheid door te vragen: wat maakt u blij en hoe kan dat (weer)? Daarbij kijken we eerst naar wat de cliënt zelf kan met hulp van zijn netwerk, technologie, mantelzorgers en vrijwilligers. Tijdens familieavonden onderzochten we samen met familieleden welke ondersteuning nodig is.

Huisvesting

In 2024 zijn verschillende ontwikkelingen voortgezet. Zo zijn de plannen aan de Sicco Mansholtweg in Doetinchem aangepast na buurtbezwaren en worden ze in 2025 verder uitgewerkt. Ook de ontwikkeling van twee complexen voor Samen Thuus in Zelhem is goedgekeurd en krijgt in 2025 vorm. We hebben daarnaast de CO₂-reductietool in gebruik genomen.

Ontwikkelingen in de verpleeghuiszorg

Regie bij de bewoner

Voor het vergroten van de regie bij de bewoner maken wij gebruik van de beginselen van de theorie uit de Positieve Gezondheid: wat draagt bij aan het bieden van een waardevolle en prettige dag.

In plaats van te focussen op de ziekte, zoeken we met de bewoners naar het antwoord op de vraag: waar wordt u blij van en hoe kunnen we dat (weer) mogelijk maken?

We zetten deze benadering in 2025 voort aan de hand van de Schijf van 5, die ontwikkeld is door een collega-zorgaanbieder.

Eigenaarschap voor alle medewerkers

Medewerkers geven in gesprekken aan graag betrokken te worden bij de ontwikkelingen.

We beschikken over veel professionals en willen hun kennis en ervaring optimaal benutten. Dit is op verschillende manieren gedaan. Op de locaties krijgt dit vorm via bordgesprekken.

Ook kwaliteitsverpleegkundigen denken actief mee over de zorgprocessen en nemen daarin het voortouw wanneer er procedures of werkwijzen moeten worden aangepast.

Basis op Orde en uniformiteit

Als vervolg op 2023 is het project ‘Basis op Orde’ voortgezet.

Onderdeel daarvan is dat we de facilitaire en andere  processen op elke zorglocatie op dezelfde manier inrichten. 

Hierdoor wordt het voor medewerkers eenvoudiger om op verschillende locaties te werken als dat wenselijk is.

Eind 2024 zijn alle zorgleefplannen op een uniforme wijze geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.

Ontwikkelingen in de thuiszorg

Verpleeghuiszorg in de eigen woning

In 2024 hebben de eerste cliënten gebruikgemaakt van verpleeghuiszorg thuis.

Onder de naam Samen Thuus bieden we het Volledig Pakket Thuis (VPT) aan. Daarmee helpen we ouderen langer, veiliger en op een verantwoorde manier thuis te blijven wonen.

Dit is extra belangrijk nu de wachtlijsten voor verpleeghuizen langer worden en de vraag naar deze vorm van zorg in onze regio groeit.

We zijn gestart in Zelhem en Hengelo.

Nieuwbouw Het Loo in Zelhem

In 2024 heeft de gemeente Bronckhorst groen licht gegeven voor het nieuwbouwplan Het Loo in Zelhem.

In deze nieuwe wijk gaat Markenheem de zorg van Samen Thuus aanbieden. Een belangrijk uitgangspunt is dat bewoners naar elkaar omkijken. Daarom komt er een ontmoetingsruimte waar mensen samen kunnen komen.

Samen met inwoners en projectpartners bouwen we aan een buurt waarin zorg voor elkaar, welzijn en samenleven centraal staan.

Project Reablement wijkverpleging

‘Reablement’ draait om het herwinnen van zelfredzaamheid. We nemen niet over wat iemand zelf kan, maar helpen om (opnieuw) vaardigheden aan te leren.
In 2024 hebben zes Achterhoekse zorgorganisaties er gezamenlijk de eerste ervaringen in de praktijk mee opgedaan.
We zien in de eerste resultaten dat reablement zowel bij de medewerker als de cliënt helpt in de bewustwording.
De cliënt ervaart meer eigen regie. En bij de medewerker helpt het om de zorgvraag te verminderen.

Jaarverslag 2023

Kwalitatieve zorg voor de ouderen van nu

Bij Markenheem hebben we in 2023 in alle geledingen van de organisatie gewerkt aan toekomstbestendige ouderenzorg.