Beleidsadviseur HRM Suzan Koops: “In het najaar van 2024 is de nieuwe structuur van Bedrijfsondersteuning doorgevoerd.” De aanleiding voor de veranderingen was onder meer dat de ondersteunende afdelingen te veel los van elkaar opereerden. “Er zat afstand tussen de teams. Die hebben we verkleind door afdelingen letterlijk bij elkaar te plaatsen, waardoor de lijnen nu korter zijn en de samenwerking wordt gestimuleerd. Zo wordt de ondersteuning efficiënter en sluiten we beter aan op de vragen vanuit de organisatie.”
‘Er moest iets veranderen’
De transitie is in 2024 door twee interim-directeuren gerealiseerd. Suzan: “Het was een vervelende periode. Collega’s met wie ik langere tijd had samengewerkt, zag ik vertrekken. In diezelfde periode werden ook alle projecten stilgelegd, wat in eerste instantie zorgde voor een nog grotere afstand tussen Bedrijfsondersteuning en de zorg. Teamleider Facilitair Guido Adriaanse: “Die afstand wilden we net verkleinen. Met de komst van de interim-directeuren zijn we prioriteiten gaan stellen.”
Het Klantcentrum was voor velen spannend
De transitie van Bedrijfsondersteuning had ook gevolgen voor Suzan zelf. “Mijn rol als projectleider kwam te vervallen, maar dat gaf me tegelijkertijd de kans om mezelf verder te ontwikkelen binnen Markenheem. Bovendien zag ik de transitie als een kans voor de organisatie om samen de ondersteuning te creëren die nodig is.” Guido vult aan: “Voor mij persoonlijk betekende de transitie vooral veel verandering op het gebied van bedrijfsondersteuning.” Hij doelt onder meer op het nieuwe Klantcentrum, waar medewerkers van verschillende afdelingen nieuwe taken en verantwoordelijkheden kregen. “Dat voelde voor velen spannend.”
Naast het Klantcentrum is er een afdeling Informatievoorziening gekomen. Suzan: “We hebben al een aantal mooie stappen in de transitie gemaakt en ontwikkelen volop. Wel kunnen wij ons voorstellen dat er in de nabije toekomst nog wijzigingen zullen plaatsvinden op enkele afdelingen om de beoogde ondersteuning daadwerkelijk te kunnen realiseren.”
‘Het idee erachter klopt’
Heeft de nieuwe structuur van Bedrijfsondersteuning inmiddels effect? Guido: “Het is nog te vroeg om concrete resultaten te benoemen, maar het idee erachter klopt. De ondersteunende diensten kunnen nu meer betekenen voor het primaire proces. Zo kunnen facilitair medewerkers zorgproducten bestellen, iets wat de zorgteams nu nog zelf doen. Ook kunnen we in de toekomst, door het inzetten van meer zorgtechnologie, de zorg beter ondersteunen.”
Hoe verder in 2025? Suzan: “De structuur staat, nu komt het aan op samenwerking, betrokkenheid en doorontwikkeling. Mensen moeten wennen aan deze manier van werken, maar ik geloof dat we op de goede weg zijn.” Guido sluit aan: “We zoeken elkaar op en komen weer in beweging. Het fundament is gelegd – in 2025 gaan we die basis samen versterken.”