MIKZO (MeetInstrument Kwaliteit van ZOrg) is een methodiek waarmee de thuiszorg of de verpleeghuiszorg samen met de cliënt en zijn of haar netwerk de zorgdoelen in kaart brengt. Hiervoor worden 34 aandachtspunten in beeld gebracht en gescoord. Deze scores leiden tot acties die in het zorgplan komen.
De aandachtspunten zijn verdeeld over vijf domeinen: persoonsgerichte zorg, wonen, welzijn, veiligheid en gezondheid. Op elk van de 34 punten meten Markenheem-medewerkers hoe de huidige situatie is (de status) en beoordelen ze of er een zorgvraag is. Het uitgangspunt daarbij is om te bepalen wat er nog wel kan in plaats van wat niet meer mogelijk is. Niet de ziekte staat centraal, maar juist de oplossingen ervoor. MIKZO sluit aan bij het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en het Kwaliteitskader Wijkverpleging.
Uitgangspunt is dat ONS werkt vóór de zorg
In de zomer van 2024 startte de voorbereiding voor de herinrichting van de applicatie ONS, het elektronische cliëntdossier waar alle zorginformatie van cliënten wordt ingevoerd, opgeslagen en verwerkt. Twee keer per week vond overleg plaats met betrokken zorgprofessionals om input op te halen. Kwaliteitsverpleegkundige Nicol Veldboom was bij de ontwikkeling betrokken: “Iedereen wilde graag meedenken. Dat zorgde voor korte lijnen tussen disciplines, wat heel prettig werkte.”
Op 16 december 2024 ging de nieuwe applicatie live. In de weken ervoor zijn alle teams geschoold, waarna ze direct zelf hun dossiers konden omzetten. Ook zijn alle vragenlijsten kritisch bekeken en eenvoudiger gemaakt. Nicol: “We hebben uitgezocht welke vragen wettelijk verplicht zijn en welke niet. Daarnaast hebben we veel informatie opgehaald bij verschillende afdelingen en uitgebreid onderzoek gedaan. Het is fijn dat ik vanuit mijn achtergrond in de zorg weet wat in de praktijk wél en niet werkt.” Het uitgangspunt was dat ONS niet te veel werk moest opleveren voor zorgverleners en juist ging werken vóór de zorg.
Een andere belangrijke verandering is dat fysio-, ergo- en diëtiekplannen door medewerkers uit de betreffende disciplines zelf kunnen worden aangemaakt. Dat scheelt de zorg veel tijd. Ook kan een arts nu direct bijvoorbeeld een fysiotherapeut inschakelen.
‘Dit verhoogt de kwaliteit van zorg’
Verpleegkundige in opleiding Sophie Bultink werkt sinds kort met de hernieuwde applicatie: “Ik vind het een positieve verandering! ONS werkt nu veel makkelijker. Als ik bij een cliënt ben, kan ik gelijk in het dossier werken of het zorgplan erbij pakken. Dit verhoogt de kwaliteit van zorg. Voorheen moest je allerlei stappen doorlopen, wat omslachtig was. Zeker voor oudere collega’s, die de vorige versie van het systeem ingewikkeld vonden. Nu zijn de stappen veel logischer. Als je via je planning op de cliënt klikt, heb je alles meteen voor je. Het scheelt tijd – en dat is, zeker met de huidige personeelstekorten, heel fijn.”
Ook de opnamechecklijst is aangepast. Tijdens het opnamegesprek wordt direct met MIKZO gewerkt, waardoor alles in een keer ingevuld wordt.
De wens is dat samenwerkende organisaties ook met MIKZO gaan werken, zodat dossiers makkelijk kunnen worden overgedragen bij overname van een cliënt vanuit een andere organisatie. Daarnaast benadrukken Sophie en Nicol dat het project nog in ontwikkeling is. Nicol: “We blijven kijken: wat kunnen we nog verbeteren of verder verfijnen?” Sophie sluit af: “Het doel blijft: een systeem dat het werk makkelijker maakt én de zorg voor onze cliënten verbetert. Daar doen we het voor!”