Samen Thuus biedt een totaalpakket van zorg en ondersteuning, afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënt. Markenheem introduceerde dit concept in 2023 en begon in 2024 met de zorgverlening aan vijf cliënten. Eind 2024 waren dat er al zestien.
Simon Nijland: “Naast De Zonnekamp in Zelhem zijn we nu ook gestart bij de aanleunwoningen van verpleeghuis De Bleijke in Hengelo. De behoefte aan intensieve zorg thuis groeit snel. Met Samen Thuus helpen we ouderen om de regie over hun eigen leven te behouden.”
Terug naar de zorg met hart en ziel
Een van de woonleefondersteuners binnen Samen Thuus is Ingeborg Valentijn. Na de laatste jaren in de huishoudelijke ondersteuning te hebben gewerkt, is ze in mei 2024 begonnen bij Samen Thuus. “Mijn zorghart begon weer te kriebelen”, vertelt ze. “De combinatie van persoonlijke verzorging, hulp bij het wassen en aankleden, en huishoudelijke ondersteuning sprak me direct aan.”
Op dit moment volgt Ingeborg samen met een aantal Markenheem-collega’s een gerichte opleiding voor woonleefondersteuners.
Samen Thuus: zorg op maat
Het unieke aan Samen Thuus is dat het zorg op maat levert. Ingeborg: “Elke cliënt is anders. De een heeft meer behoefte aan persoonlijke verzorging, terwijl de ander juist ondersteuning nodig heeft in het huishouden. We stimuleren cliënten en mantelzorgers om zoveel mogelijk zelf te doen en bieden ondersteuning waar nodig.”
Ook het sociale aspect is een belangrijk onderdeel van Samen Thuus. “Er is tijd om samen een wandeling te maken, een spelletje te spelen of gewoon een kop koffie te drinken. Dat maakt het werk extra waardevol.” Simon vult aan: “Het mooie is dat we dit écht samen doen: met wijkverpleging, huisartsen, dagbesteding en de omgeving van de cliënt.”
Voorzichtig groeien, kwaliteit behouden
In 2024 groeide Samen Thuus in Zelhem en Hengelo naar zestien cliënten en de ambitie is om eind 2025 te zijn doorgegroeid naar dertig cliënten en om ook in Doetinchem met Samen Thuus te starten. “We willen op meerdere locaties een Samen Thuus-team opbouwen”, zegt Simon. “Daarom breiden we niet alleen ons team woonleefondersteuners uit, maar onderzoeken we ook hoe we welzijnsorganisaties meer aan Samen Thuus kunnen verbinden.” Wel benadrukt Simon dat zorgvuldigheid voorop staat. “Te snel opschalen kan ten koste gaan van de kwaliteit. Dat willen we absoluut voorkomen.”
Toekomstvisie
In 2025 wordt Samen Thuus verder ontwikkeld. Een belangrijk aandachtspunt is de samenwerking met huisartsen en welzijnsorganisaties. “Het is essentieel dat verwijzers goed begrijpen wat Samen Thuus inhoudt en welke voordelen het biedt. Doordat we regelmatig bij cliënten thuis komen, signaleren we veranderingen in hun zorgvraag sneller.” Daarnaast werken we aan een sterke buurtfunctie door samenwerkingen te starten met lokale initiatieven, zoals supermarkten en dagbestedingen.
Simon besluit: “Dit is dé oplossing voor de ouderenzorg. Het aantal verpleeghuisplekken stijgt niet, terwijl de zorgvraag blijft toenemen. Markenheem loopt met Samen Thuus in de Achterhoek voorop in deze transitie.”